PPM – Den nasjonale målingen av radiolyttingen

En personsøker i 2019.

0

Den norske riksdekkende radiobransjen sliter. Det er ingen tvil om det. Etter overgangen fra FM til DAB for de nasjonale radiokanalene har det bare gått nedover i følge deres egne nasjonale måling.

Trodde du en personsøker var gammel teknologi?
Da må du tro om igjen. Det er med en slik vi som radiolyttere blir overvåket!

Men heldigvis får noen «betalt» for dette.

Det finnes to verdier for å måle radiolytting på i Norge: Det er via en god gammeldags personsøker via det såkalte PPM (Portable People Meter) systemet, samt telefonintervjuer som kalles CATI.

Trodde du personsøkeren var gammel? Radiobransjen mener den fungerer fint for å måle lyttertallene med. Frem til 31.12.2018 var panelet på 1000 mennesker. Fra 1.1.2019 er panelet på 2000 mennesker som går med en slik enhet. De får til og med gaver for å gå med disse. Lyttere kan altså kjøpes.

Men er det troverdige tall?

Problemet er at når lyttere går med disse personsøkerboksene og spiser pølser på en bensinstasjon, har bensinstasjonen en radio med P4. Denne personsøkerboksen oppfatter dermed dette som lytting. Mens du spiser en god pølse eller hamburger og lytter på Spotify med smarttelefonen din – så blir du ufrivillig radiolytter av P4, selv om du lytter til Spotify!

Med andre ord – måling av de riksdekkende radiokanalene – er høyst ufrivillig. Neste gang du er på en bensinstasjon så be dem skru av radioapparatet – eller at de velger en lokalradio.

Norsk radiolytter forening mener dette er svært useriøst. Dagens teknologi åpner for betydelig mer sikrere måling av lyttervaner enn hva den nasjonale radiobransjen tilbyr.

Vet derimot mediebyråene om reklamen de har kjøpt på P4 – egentlig ikke er beregnet for denne lytteren? Vi tviler – for de bruker mye penger på P4 hvert år.